Föreläsning med Göran Hagelin från Krafft


I onsdags var vi sju stycken tvättäkta Hagebytjejer som drog iväg till Linköping för dels en trevlig kväll tillsammans, men framförallt för att lära oss massa nya saker :)
Vet inte om jag skrivit det förut men vi är i alla fall två lag från klubben som kommer delta i finalen i teoritävlingen BUS-CUP den 13 november. Årets teman är foder och skador, så i onsdags var det alltså dags för foder.
Förväntningarna var på topp från min sida, och jag måste säga att Görans föreläsning levde upp till dem! Det var verkligen jätteintressant och lärorikt! Rekommenderar er varmt att gå på hans föreläsningar om ni skulle få chansen :)
Vi fick även med oss, förutom proppfulla hjärnor ;) en bok som ligger till underlag för foderdelen i finalen.

Här får ni några fakta som för er kanske är självklara, men som i alla fall inte jag visste om tidigare :)

- En häst har massor med "bussiga" bakterier i grovtarmen som bl.a. omvandlar fibrer till energi. Om en häst har s.k. proteinknutor, diarré och/eller tjocka bakben är risken stor att det är dessa bakterier som inte mår bra.
Jag gissar på att det kan vara en del utav förklaringen till varför hästarna ofta är lite tjocka i bakbenen när vi precis tagit in dem från betet, bussiga bakterier gillar inte snabba foderbyten (som det ju blir då).
- Man kan se på en hästs rumpa om den har proteinbrist, för med rätt protein kan man fodra fram en rund rumpa :) Eftersom muskler sen i sin tur byggs upp av protein, så kan man inte bygga några muskler på t.ex. rygg och nacke om hästen har spetsig rumpa (då har den ju proteinbrist)
- Varför är det så noga med att hästens vatten ska vara fräscht, när de står och pillar och tuggar i jorden? Jo, det mesta som hästen stoppar i sig decifineras i magsäcken innan det kommer till de känsligare tarmarna. Men vatten rinner rakt igenom magsäcken och "rengörs" alltså inte, därför är det viktigt att det är rent.

Det var lite av det vi fick lära oss, men jag säger inte att allt dethär är 100 % korrekt. Men det var  så JAG uppfattade det hela i alla fall, och jag tycker att det verkar rimligt.

Ser fram emot nästa föreläsning, den 27 oktober med klinikchef Karina Melin om skador. Spännande! :D

Rund rooooompa ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: