Mitt liv på hästryggen - 8

2010-11-23 - 22:36:41


2009

För det första så får ni inte tro att jag tycker att alla bilder är jättefina och så, utan jag har dom ju för att jag ska kunna jämföra med nu :) Så japp, jag vet att vissa bilder är typ hemska, men det har faktiskt hänt mycket sen dess ;)

Till våren 2009 omvandlades Lottas grupp fyra till en femma, och jag, Amanda och Johanna fortsatte rida kvar där. (Trots att vi enligt mig inte var några grupp 5:or alls, inte jag iaf, menmen :P). Emma slutade då eftersom hon började ha Pari på halvfoder :)

Precis som förra året så började det med träningstävlingarna i februari och mars, och som ni kanske listat ut så var jag ju helt inne på Edi så honom hade jag i allihopa :) Grymt bra gick det i dressyrerna, 67 % i LB:1 båda gångerna, så en clearround och en vinst :D. Dock var det ju Cissi som dömde, menmen :) jag v blev glad iaf! I hoppningen gick det mindre bra, två halvdåliga rundor, men en cr rosett blev det. Senare samma vår så hade Hageby en lokal ponnydressyr och då fick jag och Edi vara med :) Och så var Johanna och Cobbe, Maria och Pari (emma var inte hemma :) också med! I LB:0 så red jag och Edi ihop 60 % vilket räckte till en tredjeplats :D och i LB:1 så hade vi 59 %, och 3 poäng från att bli placerade. Supernöjd var jag! Ett stort Grattis, ngt i efterskott men ändå, till Maria som vann LB:1an på Pari också :DHelgen efter det var det dags för lektionsDM i hoppning och Edi och jag fick följa med då också :) inga direkt höga förväntningar eftersom han typ vägrade väldigt ofta, men icke! När det väl gällde så var han hur dutti som helst och tvekade bara litegrann mot ett hinder (NUS-grinden för er som kommer ihåg ;). Så en cr rosett och sen i DM klassen så vare 36 startande C-ponnier så 9 placerade. Jag och Edi kom 0,3 sekunder efter 9:an ;D menmen, glada som få åkte vi hemmåt igen :DI Juni var det avslutningshoppning och det gick väl inget vidare direkt, två stopp så jag tror vi kom typ sist eller nåt :P.

Bara ett par dagar senare var det dags att säga farväl till min kära lilla tävlingskompis. Han ägdes ju inte av Cissi, utan var bara inhyrd från Vadstena, precis som Zäta. Oturligt nog så ville dom ju såklart ha tillbaka Edi, medan Zäta fick bo kvar, men det var nog ändå lite bra. Jag hade ändå inte kunnat rida honom speciellt länge till så det hade blivit ett rätt jobbigt slut det med.

Efter betet samma sommar var det dags för ridläger :) Några lektioner på våren hade jag ridit Pepsi, och jag tyckte hon var mysig och rätt kul men inte mkt mer. Det var väl lite av en slump på nåt sätt att det blev just henne jag fick, för jag visste inte riktigt vem jag ville ha egentligen. Mitt val kunde dock absolut inte blivit bättre, det var början på en alldeles underbar fortsättning :D

Hihi, lite bilder från ridlägret, och ni som känner oss nu vet att det har hänt liiite sen dess. Även om det är pinsamt hur illa det var då så är det ju ändå kul att se att det går framåt :DUnder sommaren hade två nya ”små” hästar fått flytta in på ridskolan, Mistika och Vulfa från Visingsö. Jag och Johanna blev tillfrågade om vi ville sköta dom och, ja, det blev så helt enkelt. För min del blev det Vulfa :)  Hon var inte så utbildad direkt och i början kunde hon knappt fatta galopp, men hon var ändå rolig att rida och jag trivdes bra. Red henne typ nån lektion ibland eller skötarridning lite då och då men inte mkt mer. Hon var precis som en vanlig sköthäst bara. Pepsi var  fortfarande favoriten :D (haha. Känner att jag var typ värsta ”playern” det här året, menmen. Så vare helt enkelt :P)
Men jag skulle gärna rida Vulfa nån gång nu bara för att se om hon har förändrats nåt på det senaste året ;)2009 fyllde ju även Hageby Ridklubb 40 år och det firades såklart med Jubileum :D Det var en liten uppvisning och jag var med och körde Viktor, och red Pepsi i en kadrilj.I slutet av September var det lektions DM i dressyr i Åtvidaberg och då fick jag och Pepsi följa med på ett hörn. Vi red bara DM-klassen eftersom förklassen gick i LC:2 och hon inte ville gå först ;D DMklassen gick ju i ryttartest så då gick det bra även om det var spänt som sjutton och så, men 6,5 poäng lyckades vi iaf skrapa ihop och det är jag nöjd med :D Hon skööte sig jättebra verkligen och det var bara på framridningen som vi stod på bakbenen några gånger ;)Senare samma höst var det ju såklart dags för de årliga Klubbmästerskapen. Först ut var fälttävlan och då rad jag Chess (av alla hästar :o). Haha vårat dressyrprov var nog inte det vackraste men 58 % iaf. 0 fel i banhoppningen blev det ocha han sprang runt som en galning, bra koll där. Eller inte! På fältet vare också han som gjorde hela jobbet så det gick braigt. Lite straffpoäng fick vi dock för att vi var 4 sekunder för snabba, förvänandsvärt va? Haha.
Resultatet räckte till en oväntad (och ganska så oförtjänad) 3:e plats iaf :DJag hade Pepsi i både KM i hoppning och KM i dressyr men ingen av dom blev någon succé direkt. I hoppningen blev vi uteslutna då jag ramlade av, kommer dock inte ihåg riktigt hur, men jag tror att hon tvärvände efter ett hinder. Dressyren var nästan ännu värre, fast jag hade iofs inte väntat mig ngt direkt. Jag och Pepsi skulle rida LA:1 för första gången för det första. Sen var det ju ute och det gillade vi inte! Ungefär 99,99 % av programmet utfördes på bakbenen så då blev vi uteslutna för det istället :P
Jag kommer ihåg att efteråt när Cissi och jag prata lite så sa hon att hon trodde att det där kunde försvinna med lite träning och tävling och svarade bara mmm. Jag trodde verkligen inte på det för fem öre, inte efter det där! Haha. Men hon hade ju rätt, eller typ iaf, som vanligt ;D

Lite lektion när hon hade tagit bort en vargtand och gick på hackamoret. sjukt svårt att rida på tycker jag!Eftersom många ponnyryttare var på annat håll och tävlade när KM i hoppning var så anordnades en extra hoppning då även några lektionsryttare fick delta. Jag ville ju ha Pepsi, så jag frågade Cissi lite försiktigt om jag fick det och då sa hon bara ja, om du lovar att inte åka av igen :) ja, lova kunde jag ju inte direkt men jag gjorde mitt bästa och faktiskt gick det! Vi hoppade 80 cm i båda klasserna. Hon reste sig bara lite innan vi passerat startlinjen i båda klasserna men när vi väl började hoppa så rullade det på och vi fick ett pet i första, och sen i andra så gick det lite för fort så då han jag inte styra så en extravolt blev det.Men så hade jag ju det ÄLSKADE hackamoret också. Usch, jag kunde verkligen inte rida på det! Haha.
Men iaf, gissa om jag var happy efteråt. Det hade faktiskt gått bra!

haha. första bilden visar hur det såg ut en stund innan vi kommit igång. MKT vackert!På cirkusen så presenterade jag Pepsi i en kadrilj och sen red jag Vulfa också eftersom jag fortfarande skötte henne. Dock inget vackert eftersom hon, kom det fram några dar senare, hade en trång sadel så att det tryckte varje gång hon försökte sänka nacken. Då bockade hon med mig för första gången och jag låg på halsen. FIINT sådär på cirkusen och allt :P.
I lucian så ville jag, Emma och Amanda inte vara tärnor för det var ju jobbigt så vi var pepparkaksgubbar istället som inte kom in förens efter några låtar med pepparkakor och publiken :PDagen innan julafton var det ju även dags för den årliga maskeradhoppningen och i år var det inte i par, utan i lag. HEJA var såklart ett team och vi vaaaannn :D jag red Viktor barbacka i en hinderbana, Amanda hoppa 50 cm på Noak barbacka tror jag och Emma och Pari hoppade 70 cm om jag inte minns fel ;D Johanna och Lillen var lagledare åt vårat bästa lag, som hade utklädnaden DYKARE :DUnder jullovet nån gång så hände en riktigt, och då menar jag riktigt, stor grej för lilla mig :) jag tvingades göra ett val som var VÄLDIGT betydande. men jag vet att jag valde rätt och det är ett val som jag absolut aldrig kommer att ångra. Det gjorde min närmsta framtid till en tid full av lycka och glädje, och det har verkligen varit underbart sen dess! Men mer om det i nästa avsnitt för nu är det ju nyår :)Mitt liv på hästryggen - 7

2010-11-11 - 22:24:13


Nova Star, sommaren 2008

Någon gång i slutet av våren 2008 kom en ny liten filur in i bilden. En väldigt annorlunda och speciell häst som lyckades fånga mig totalt! Nova Star hette hon och hon kom tillsammans med kompisen Campari. Emma fattade tycke för honom så vi fick bli skötare på dem och under sommaren stod de i privatstallet och vi fick rida nästan varje dag, Jag minns speciellt en av de första dagarna när jag och Emma skulle kratsa Novas hovar och det tog typ en kvart för hon fatta inte ett piss vad vi mena :P men hon lärde sig snabbt :)
Nova var tolv år och hade gått på lösdrift i tio år. Den förra ägaren hade skrittat henne lite i skogen men annars var hon nästan inget riden. Det var en utmaning kan jag säga! Jag kommer ihåg första gången vi skulle trava några steg och Cacke fick springa bredvid och leda henne :)

Under sommarbetet stod Nova och Pari hos Matilda, och Cissi började lära henne att galoppera. När dom kom tillbaka fick jag fortsätta rida henne endel och vi red med på några lektioner. Nova var helt jättesnäll att hålla på med, men något som inte fungerade för henne var att vara ensam i stallet. Utan Pari var hon oftast i stort sett galen, i alla fall i början men det blev bättre. Jag tror det är något med mig och hästar som inte vill vara ensamma eller gå först ;) I alla fall så gick det en bit in på hösten och vi började förstå att hon aldrig skulle kunna gå på ridskolan. Hon blev till salu och jag var helt chockad, fast jag egentligen hela tiden visste om det innerst inne. Ändå förstod jag inte riktigt vad som höll på att hända, min bästa vän kulle flytta. Det var helt enkelt helt ofattbart.

Hon såldes som promenadhäst för 12 000 och det var några där och provred, men ingen fattade tycke. Under höstlovet åkte vi på semester och under tiden red både Emma och Lotta henne. Nova sparkade både Lotta och Emma Royne, och Emma blev avbockad.

Medan jag var borta höll hon på att bli såld till någon i dalarna som aldrig sett henne. Det var meningen att hon skulle åka innan jag hunnit hem, men jag visste inget för Emma, Amanda och Johanna fick inte ringa och förstöra min semester. Planerna blev ändrade och när jag var på väg hem så ringde dom och berättade att hon skulle åka dagen därpå. Något chockad, ledsen och överrumplad blev jag och en hel del tårar blev det. ( Precis som det även blir nu, usch vad sorgligt! :’( ) men jag vill ha de här minnena kvar så jag måste pressa mig själv att minnas och skriva ner dem.

Jag hann träffa henne en gång innan hon åkte, och jag minns sista gången jag red henne. Då började hon sänka nacken i både trav och galopp och hon var helt jättebra. Jag kan inte påstå att hon gick på tygel direkt, men hon sänkte nacken något och började slappna av lite.
På kvällen vid tolv så kom en stor lastbil och hämtade henne, men jag hade fortfarande inte fattat.

Det mesta flöt på, men jag undrar fortfarande hur hon har det. Lever hon ens? Ägaren har aldrig tagit kontakt med Cissi efteråt, men jag lever i hopp om att hon står som sällskapshäst någonstans och bara har det slappt och skönt för det förtjänar hon.

Jag fick förresten en dikt i somras av Emma, Johanna och Amanda som de skrivit när de fortfarande trodde att hon skulle åka innan jag hunnit hem, men de gav mig den inte som de tänkt, och jag tror att det var för att de trodde att den bara skulle få mig att minnas och bli ledsen. Men nu på min födelsedag, två år senare, bestämde de sig för att ge mig den i alla fall. Gråtkalas blev det, men dom gjorde rätt och jag är jätteglad att jag fick den. Sjukt fin var den

Älskade häst ♥

← klicka för större :)


Mitt liv på hästryggen - 6

2010-11-11 - 22:15:10


2008

2008 är ett av dom åren som varit det allra bästa, det hände så sjukt mycket som förändrade allt. Tack vare det som hände är jag där jag är idag, och 08 var nog året då den största utvecklingen hittills hände faktiskt. Så förbered er på ett riktigt LÅÅNGT kapitel :)

Hela våren fortsatte jag rida i Pias grupp 4 på torsdagar, men på hösten bytte jag till Lottas grupp 4 på fredagar. På våren var jag med på alla träningstävlingarna men utan vidare resultat. Gud vad illa det gick! I ena dressyren hade jag Astra, kan ni tänka er?! Inte bra alls i alla fall, men sen i andra hade jag Viktor som var seg som en liten korv och ville inte alls. I hoppningen hade jag viktor igen, och han var lika seg nu. I den andra hoppningen hade jag Cobbe som stannade och bajsa mitt framför ett hinder. Inte okej liksom! Haha. Dem tävlingarna var verkligen ett skämt ;D

I alla fall, på något sätt lyckades jag gå vidare och i Juni var det dags för avslutningshoppning igen. Jag hade hoppats innerligt på Viktor för när det var avlutning innan sommaren ville jag ju såklart ha min sköthäst :) men icke! Det blev cobbe och det gick bra, en rivning men jag var nöjd ändå :) 

← klicka för större :)

I slutet av våren hände även nåt mycket speciellt och helt fantastiskt, men det har jag så mycket att berätta om så det är ett eget kapitel (nr7).

Under sommaren hann även HEJA+ Becka+ Emma Royne+ Jonna åka till Ökne. Jag hade Simra igen och det var riktigt roligt igen :) Jag tror att jag och Johanna red i någon av mittengrupperna det här året i alla fall, och våran grupp var helt galen. Jag glömmer aldrig Ellinor som red den bockande enhörningen Oliver. Hahaha. Hon gjorde sjukt mycket kul, men ett litet smakprov är ju t.ex. när vi skrittade iväg barbacka själva med gruppen och skulle beta lite. Någon frågade om vi inte kunde trava litegrann, men nej, absolut inte tyckte Ellinor, men vi kunde ju testa att rida baklänges en bit istället! Haha. Gud, hon var helt, hmm, jaa. Borta helt enkelt ;P 

I slutet av Juni anordnade ridlärarna en sten-plockar-tävling där man skulle plocka bort så mycket sten som möjligt i hagarna. I vårat superbästa lag var vi jag, Emma, Johanna, Malin och Fillie. Vi vann första-pris, vilket var en privatlektion :D Jag ville ha dressyr, så att jag kunde rida viktor för han var mycket roligare i dressyr än hoppning enligt mig :) men alla andra ville ha hoppning, så det blev det! Johanna hade Viktor, Emma Cobbe, Malin Rex, Fillie Chess och jag Kasper. 

← klicka för större :)

Sista veckan på sommarlovet gick jag en kvällskurs också :) Det var jag, Frida H och alla vuxna vilket faktiskt var riktigt roligt :) jag hade viktor och det var typ under denhär kursen som jag lärde mig rida honom på tygel hyfsat :D han var den allra första hästen jag överhuvudtaget kunde få att kröka på nacken, han kändes så okomplicerad på nåt sätt, jag tror vi passade varandra :) jag kommer ihåg en av kvällarna när vi red ut i skogen. Lotta red först med Ragnar och efter henne red jag barbacka på Viktor och sen kom alla storhästarna :D Sjukt mysigt var det att rida barbacka över fälten i solnedgången!

← klicka för större :)

På hösten var LektionsDM i dressyr hemma på Hageby så då fick jag och Viktor vara med på ett hörn :) Johanna skulle ha ridit Norton, men han blev halt så hon tog Viktor i förklassen så jag red bara DMklassen. Riktigt piggis blev han och istället för att ligga typ 20 m efter Cobbe hela programmet så var vi nästan för nära ;) Vi slutade på 6,8/10 vilket egentligen resulterade i en delad 2:a plats, men  eftersom det inte får vara delad i DM så fick domarna bara välja vem som skulle få komma 2:a och vem som blev 3:a och då blev vi 3:a. Sjukt supermegasaglad blev jag såklart, min första ”lokala” tävling och vi fick bronsmedalj, en stor fin rosett och en Svrf-plakett. Då var jag stolt kan jag säga, och det var verkligen askul :)
Någon månad senare vare dags för KM i dressyr och då hade jag såklart också Viktor, men denhär gången gick det SKIT rent utsagt. Han var så seg att jag kanske sammanlagt fick ungefär 5 galoppsprång i hela prrogrammet. Inte Okej! Skapligt besviken var jag ju såklart, men jag har bestämt att den tävlingen räknas inte. Jag kommer bara ihåg DM ;D


På Km i hoppning så hade jag Kasper. Jag minns att Maria var typ banpersonal när jag red och precis innan jag skulle börja sa hon: Satsa i omhoppningen, du har en häst som kan svänga snävt! Då blev jag sjukt peppad, Maria var ju liksom en av dom STOOOORA tjejerna. Jag gjorde så gott jag kunde med dom snäva svängarna (vilket inte var så snävt menmen ;) det räckte till en 1:a plats faktiskt så KM-mästare i grupp 4 blev vi  :)

← klicka för större :)

Så småningom blev det vinter vilket innebar december och även lite luciacirkus. Jag red viktor i dressyrpresentationen och sen så körde jag även honom i ett tomtenummer :) Någon vecka senare blev det jullov och dagarna innan julafton hade ridlärarna privatlektioner.  Jag hade hoppat den halvnya C-ponnyn Vallas Edison en gång på lektion och fastnat lite grann så jag tog en privatlektion i hoppning med honom för Cissi, och Johanna var med och hade Viktor. Då fastnade jag såklart ännu mer, trots att han ofta vägrade och hoppade förbi hindren när jag inte red ordentligt, men gud vad jag lärde mig av det. Nyttigt!

Dagen innan julafton var det som vanligt avslutningshoppning med maskerad för alla skötare och faddrar. Jag och Amanda var ett team och jag var utklädd till polkagris, Amanda till en kola :) Och det gick bra för oss, men Noak var lite konstig så han typ vägrade har jag för mig så ingen placering, men kuligt var det och jag tror vi fick pris för våran fina utstyrsel :D

← klicka för större :)


Mitt liv på hästryggen - 5

2010-11-10 - 17:09:26


2007


Nu försår ni, nu börjar det hända grejjer :) och nu börjar mitt minne komma ikapp lite mer! Hela våren fortsatte jag rida i grupp 3 för Cissi/Cacke på torsdagar, men i mars var jag med på min första tävling ;D hihi. Det var en av träningstävlingarna i hoppning och jag hade Galant. Det kan inte ha varit så vackert precis men vi vann iaf :) Två kom Frida H vet jag och hon var jättesur. Hon hade också Galant och red mycket bättre, men eftersom jag inte kunde hålla galopp i hela ”omhoppningen” och hindrena va typ på 60 eller nåt så kunde jag ta jättesnäva svängar. Det gick inte för Frida för hon hade ju galopp ;) så ao. Typ en sekund snabbare var jag eller nåt, men gissa om jag blev glad :D

I juni samma år så var jag även med på avslutningshoppningen, men denhär gången med Norton :) Det måste ha sett ännu hemskare ut med tanke på hur sjukt seg han va! Men clearround blev det i alla fall, fast inte speciellt höga stilpoäng direkt ;)

På sommaren åkte jag, Johanna, Emma, Amanda och Becka till Ökne för första gången vilket vi tyckte var helt jättebra :) lite tråkigt var ju tyvärr bara att jag och Johanna hamna i allra lägsta gruppen medan dom andra hamna i högsta! Liiite orättvist tyckte vi och vissa var verkligen inte duktiga i den gruppen! Menmen kul hade vi iaf. Jag hade en häst som hette Simra och med henne vare första gången jag hoppa 80 cm :P fast jag tror inte ens att det var 80, det var nog lägre :P

Till hösten fick jag hoppa upp i grupp 4 och då red jag först på lördagar, men sen bytta jag till torsdagar. Båda för Pia. Jag kommer ihåg speciellt en av de sista lektionerna innan jul när jag red Tansir barbacka och han började kröka på nacken när vi jogga av :) då var jag stolt kan jag säga!

2007 var jag såklart även med på min första cirkus :) Då fick jag lära mig att köra vagnen och sen så körde jag in Tove som var presentatör :) Den cirkusen var rörig kan jag säga för att förutom att köra Viktor skulle jag även vara med i en käpphästkadrilj, vara akrobat (och sitta på Tesens axlar :P) och vara tomte i Luciatåget. Herregud va stressigt det va!

Det sista som jag kan komma ihåg hände var att på julafton red jag barbacka på Viktor såklart :D och när jag skulle rejsa, mot Johanna och Lillen tror jag, så drog han ner huvudet och skaka lite på huvudet i svängen så jag ramla av :) hihi.

Lite bilder från ökne, suuperfina ;)