Recept, äppelknyten :)


Dessa små knyten är mitt bidrag till lördagsfikat idag! Jag har gjort dem en gång förut, och det var mitt första lördagsfika ever, och då uppskattades dem i alla fall :)

Det bästa med dem är att det typ inte behövs några ingredienser alls, dock tar de ganska lång tid att göra och de är lite pyssliga. Dessutom gör jag en liten egen variant på originalreceptet som gör att det tar ytterligare lite mer tid. Men förhoppningsvis är det värt det! ;)



Ca 12 st äppelknyten

Ingredienser:
- 250 gram smör
- 6 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten

- 6 st gröna äpplen
- Socker
- Kanel
- 1 uppvispat ägg
- Pärlsocker

- Vanlijsås

Gör såhär:
Degen
Skär smöret i ett par bitar och kör det tillsammans med mjölet i en matberedare tills det blir som en smuldeg. Tillsätt därefter vattnet och arbeta ihop degen förhand, den ska kännas som en pajdeg ungefär! Inte kladdig men absolut inte torr heller. Klä degen i plastfolie och lägg den i kylen ca 30 minuter.
Fyllningen
Skala äpplena och riv dem i en bunke. Häll av lite av saften och blanda sedan i lagom mycket socker och kanel, smaka av!
Knytena
Kavla ut degen med lite mjöl på bordet och skär den i 12 stycken fyrkantiga rutor, ca 10x10 cm styck. Fördela fyllningen på plattorna och vik sedan ihop kanterna så att de blir som små knyten. Ställ knytena på en plåt och pensla med det uppvispade ägget. Avsluta med att strö över lite pärlsocker och sedan skjuts in i ugnen! ca 20 minuter i mitten på 200 grader.

Servera med vanlijsås när de svalnat!

Lycka till :) 

Kommentarer
Postat av: Karin Hassler

Och när får man smaka??

2011-10-08 @ 14:54:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: