KM i fältävlan, 30 september 2012

I söndags hade vi KM i fälttävlan hemma på klubben, eller ja så mycket till fälttävlan blev det inte precis :P Varje år brukar vi ha terränghoppningen uppe på ett fält, 10 minuters skrittväg från stallet. Där har vi en hel del terränghinder, och det brukar vara väldigt kul (inte minst enligt hästarna ;)) och mysigt.
I år hade det dock tyvärr regnat alldeles för mycket för att det ens skulle gå att rida på fältet, och än mindre hoppa. Svinhalt och geggigt är liksom ingen höjdare, framförallt inte när alla ändå är så pass orutinerade. De flesta som är med, inklusive mig själv, rider liksom inte fälttävlan förutom just det årliga KM:t.
I alla fall så blev det en väldigt provisorisk terrängbana, lite mer som ett miniderby kan man kanske kalla det ;) Det byggdes upp lite annorlunda hinder på banan, och ställdes ut några små grindar runt anläggningen. Det funkade ju hyffsat det med, men väldigt synd att vi inte kunde vara på fältet tyckte jag :(

Dressyr
Från början tänkte jag faktiskt skita i det hela helt och hållet, med tanke på att både dressyren och delar av terrängen skulle gå på vår djupa, kladdiga utebana. Detta var ju alltså dagen efter vi varit på Åby, och ja. Ni vet ju hur förtjusta jag och Pepsi var i geggan då! 
I alla fall så bestämde jag mig för att göra ett försök. Satte noll krav, eller ja det absolut enda var att vi skulle ha kul och sen fick det gå som det gick!
Kunda rida fram lite på en gräs/grusplätt och Pepsi kändes väl helt ok, med tanke på förutsättningarna. Inne på banan var det minst lika tråkigt underlag som jag väntade mig. Programmet var ingen höjdare, antagligen det sämsta vi gjort på åtminstone hela året. Men som sagt, i den geggan kunde jag inte kräva mycket mer än att hon skulle orka hålla rätt gångart och vara någorlunda på tygeln. Ett par guldkorn fick vi till i all fall när hon riktigt glänste, på de få ställen där underlaget inte var så djupt. 
Resultatet blev trots allt 72.0 %, men nja. Jag har aldrig riktigt förstått mig på bedömningen i fälttävlansdressyr :P

Hoppning
Direkt efter dressyren bytte vi bara sadel och gick upp till ridhuset. Liiiiite skillnad på underlaget ;) Vi skuttade en liten bana på 90 cm, sju språng. Inte var det vår bästa runda, men jag koncentrerade mig inte så noga heller :P Tror vi båda tyckte att det kändes lite för pluttigt och enkelt :P Nolla var vi i alla fall! :D

Terräng
Efter lite lunch så var det alltså dags för "terränghoppningen". Banan började med att man hoppade en vanlig oxer, en risgrind och en typ spets inne på ridbanan i geggan. Första språnget blev typ världssämst, kunde omöjligt sätta nåt bra tryck i galoppen så nee. Hinder 2 och 3 var mest tur att vi kom bättre på. Efter trean red vi ut från banan och galoppade upp för halva slalombacken. Det var nog det allra roligaste på hela dagen tyckte Pepsi, och jag haha ;) Hon tog sats och tänkte ta hela, hihi sötan :) 
Vi red in på en liten väg kring ridhuset och pluppade över en (enligt Pepsi) väääldigt konstig grind, och sen kom en liten grön låda att skutta över också innan vi var tillbaka på banan igen. Där inne blev första språnget ett supersmalt hinder, och språng nummer två var en kombination/koffi. På sidan av banan, precis bredvid koffin, låg några stora träskivor vilka var suuuperläskiga! Pepsi hade därmed noll fokus på hindrena, utan sprang förbi innan jag ens hunnit blinka. Vi red på igen och då hoppade hon enkelt, dock stämde inte avståndet helt (tror det var samma för alla kategorier). Men hon tog sig igenom felfritt i alla fall, och så avslutade vi med att skutta över en vattenmatta. 

Det hela var en s.k. stilfälttävlan så resultaten i dressyren och banhoppningen omvandlades till stilpoäng, och i terrängen var det vanlig stilbedömning istället för tidtagning (med tanke på underlag osv).

Tro't eller ej, men jag och Pepsi slutade faktiskt trea, väldigt tätt efter 2:an :D Det var bara 6 stycken i min klass (privat, ridhäst) men vi har alltid minst tre placerade i KM. Kulkul, och det var Pepsi väl värd efter att ha kämpat på så bra. Synd bara med alla omständigheter, för rent krasst var det kanske vår sämsta tävling på länge. Menmen, eftersom jag inte hade några krav kan jag heller inte vara missnöjd, vi gjorde vårt bästa och skojjigt var det :)

Inga bilder klickade tyvärr, och heller ingen film togs. Ni får nöja er med lite fina terrängbilder från en träning förra året :)







Kommentarer
Postat av: Sara Carlsson

Sv: tackar tackar! ^^

2012-10-06 @ 00:23:14
URL: http://carlssonpataket.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: