Lerigt värre

2013-11-28 - 22:31:21
Tur att den lilla odågan går med täcke i alla fall, annars hade jag fått stå och gno heeela natten. Knas ❤️




Vinter/nödvändighetsshopping på schemat

2013-11-25 - 13:27:00
Idag blir det lite nödvändighetsshopping på Hööks, nöjesshoppingen sparar jag till GBG HS 2014. Inte långt kvar nu!! :D
Detta hoppas jag att jag kan få med mig hem:

 
 

Helgen

2013-11-24 - 21:29:22
Hej där :)

Vad tiden springer, framförallt på helgen. Och detta trots att jag har 2,5 dagar helg ;) Men även fast helgen gått superfort och det är söndagkväll, så är jag pepp! Pepsi går som tåget och på torsdag händer något superspännande för hennes del, och min :) Sen har jag en låååååång ledighet i jul att se fram emot, kommer bli underbart!

I fredags var jag och Pepsi på Klastorp och tränade för Linda, äntligen :D Det hade hunnit gå ett halvår sedan sist, helt sjukt vad tiden går fort alltså. Vi har ju hunnit vara på Strömsholm, haft sommarvila, varit konvelecent och sen igångsättningen. Men nu så! Linda tyckte att vi gjort ett bra jobb och att det redan är stor skillnad på henne, skitkul att höra :))) Jag har lyckats jobba vidare med det som vi tränade mycket i våras, att hon ska vara inom ramen och sitta ihop. Tidigare blev hon lite i två delar, så att ryggen blev hängmatta. Hon tyckte också att hon kändes större samt att hon musklat sig bra i fronten :) Den börjar bli lite mer proportionelig till hennes stora rumpa nu! Så vad väntade nu för jobb då? Jo, nu är det dags att plocka fram uttryck och våga gå utanför ramen. Grunden är lagd och nu är det dags att exprimentera oss fram till ännu mer! Överlag så ska hon bli mer självbärig och jag ska kunna rida henne mer för skänkeln, inte behöva "stötta upp med handen". Vi tränade lite öppnor och skänkelvikningar, och galoppfattningar. Nyttigt! Så nu har vi en massor av bra verktyg att jobba vidare med till nästa gång, var verkligen super med en avstämning. Blev precis i rätt tid! Taggad!! 

I lördags (igår) så trodde jag att Pepsi skulle vara trött sedan träningen, då hon var riktigt trött när vi var klara. Men icke!! Vi skulle ta en lugn tur tillsammans med Linda, Wilja, Nilla och Moose. Så jag tog hacket och tänkte som sagt att Pepsi skulle vara lugn och matt. Alltså helt sjukt, men hon var galnare än hon nånsin varit tror jag, hahaha! Heeelt tokig :D Wilja som varit skadad länge skuttade fram i traven, och Pepsi var inte sen att hänga på ;) Var bara att skratta åt min älskade knasboll som for upp och ner, hit och dit och var sjukt lätt i rumpan. Kunde inte ens rida lätt, det var bara att stå upp och hålla sig i ;) Bästa bästa busan, snacka om att hon gjorde min dag! Och otroligt skönt att hon är så fräsch dagen efter att hon gått sin hårdaste träning på jättelänge, då är det bara att köra på :D
 
Förutom ridning på min stjärna har jag hunnit sova, chilla, gå på bio, mysa och bara fixa lite allmänt :) Imorrn så är det jobb som vanligt, och efter jobbet ska jag en sväng förbi Hööks innan jag drar vidare till stallet. I stallet väntar en myskväll med långrykt och pyssel, Pepsan har välförtjänt vilodag. 

Hörs! Kram H

 

Torsdag

2013-11-21 - 13:40:09
Godmiddag! Just nu sitter jag på krokeks pizzeria och svullar i min ensamhet haha ;) Riktigt god pizza har dom iaf, rekommenderas!

Igår blev det en lååång dag, där av ingen uppdatering på kvällen. Kom hem efter 22 så det blev mest att slänga i sig lite mat och sen hoppa i säng. Lektionerna igår gick i alla fall jättebra och var roliga att ha! Innan är jag alltid så nervös, men när jag väl kommer igång så går det av bara farten. Börjar redan känna mig hemma som ridlärare, det kommer så naturligt på nåt sätt. Kul :)

Efter lektionerna snabbade jag mig till Pepsi som skulle motioneras. Markarbete i regn och mörker stod på schemat, och hon var super :D Värmde lite i trav först, men själva huvuddelen bestod av galopp. Dels jobbade vi lite byten över bom, askul tyckte Pepsi ;) Sen gick vi över till att variera antal galoppsprång mellan två bommar på en rak linje. Utan att tänja skitmycket på gränserna kunde vi variera mellan fem och åtta galoppsprång, fullt godkänt :D Galoppen har sedan jag satte igång henne känts lite kantig, men mot slutet igår så släppte det verkligen! Helt plötsligt kom hon igenom ryggen på ett helt annat sätt och galoppen blev mycket rundare :) Härligt! 
Idag ska vi ta oss en liten lugn tömkörningstur tänkte jag.

Nä, dags att jobba vidare hörreni! Vi hörs :)




Kyligt

2013-11-20 - 14:58:44
Imorse var det riktigt kallt ni! Hela bilen var helt frostig, och det ingår ju såklart inte i min tidsplanering att skrapa rutor... Extremvintern är redan på ingång haha ;) Passade i alla fall på att inviga mina nya vinterstallskor, så mysiga!




Ordning & reda

2013-11-19 - 15:03:20
I söndags var vi på IKEA för lite småshopping och söndagsmys. Min favoritavdelning är utan tvekan "Spara och förvara"! Man bara måste ju älska ordning och reda, vilket man får bäst utav smart förvaring :) Jag fick bland annat med mig två plastlådor som egentligen är tänkta till återvinning. I mina ögon perfekta att ha i foderkammaren att förvara betfor och mineraler i :D Precis lagom stora, och enkla att stapla på varandra! 



Brrrrrrr

2013-11-19 - 12:53:33


Spännande och se om vi överlever vintern haha ;) Vi kommer i alla fall garanterat att få galoppa massor i underbar pudersnö över fälten i vinter! Och tur att ridhuset på 20 min skrittavstånd har lagt in nytt underlag (fibersand!) :)


Måndag=vilodag

2013-11-18 - 22:46:28
Det är visst inte meningen att jag ska rida på måndagar. I vanliga fall brukar Pepsi alltid vila på måndagar. Eftersom jag har mycket tid på helgerna så får hon gå ganska hårt då, och då passar det bra med vilodag på måndagar. Plus att man alltid är lite seg och trött på måndagar, så då är det skönt att komma hem lite tidigare.

I alla fall så hade jag dock planerat att rida ett markarbetspass med dressyrinriktning på banan idag, då det passar bättre med vila på onsdag när jag ska ha lite lektioner på ridskolan. Men det gick inte för sig! Pepsi hade nämligen lyckats dra till sin ena sko på nåt lustigt sätt och trampat på sidokappan. Som tur var precis i utkanten av hoven, så tror inte att det är nån fara. Fick lite råd och så av Lisa, tur att jag har såna duktiga, erfarna och snälla stallkompisar :D Pepsi fick i alla fall vila idag för säkerhets skull, och imorrn går hon i en torr fålla (så att hon inte trampar till skon ännu mer och skadar sig) tills hovslagaren kommer och fixar till det. Tur att han kunde komma så snabbt ändå!

Tråkigt när man har planerat att rida och så ju, hatar när det "kommer saker i vägen" för mina planer. Men men, glad att det inte var allvarligare än vad det var i alla fall :) Pepsi fick lite extra rykt och morötter, så blir det ridning på en antagligen halvgalen pålle imorrn då jag dessutom bara skrittade i söndags (morse) ju ;) Spännande!

       
 

SVAREN :D

2013-11-18 - 22:32:31
Hur ser träningsplanen/tävlingsplanen ut? 
På fredag så ska vi rida första dressyrträningen för Linda sedan i våras, ska bli så roligt att komma igång igen! Hoppträningar får vi se, när jag bestämmer mig för en tränare att rida för så ska vi komma igång ordentligt med det också. I vinter ska vi träna träna träna för att bli riktigt grymma till vårens tävlingssäsong ;D 
På tal om tävlingar... Lokala/regionala tävlingar blir det först nästa år, kanske framåt april/mars som Pepsi gör debut som privathäst :) Har funderat på att rida ett program på Hagebys juldressyr (programridning) den 15/12, och sen ska det vara programridning på jobbet den 28/12 så då ska vi nog också vara med :D Både himla kul och nyttigt inför kommande säsong!

och vad är målen? 
Se fråga nedan, uppdelat på 2014 och drömmål :)

Hur hög är Pepsi? 
Hon är faktiskt bara 156 cm, men känns betydligt större att rida. 

Hur gick allt till från när du bestämde att du vill ha Pepsi tills du kunde köpa henne? 
Det var våren 2012 nån gång som jag verkligen insåg att jag aldrig kommer att kunna släppa denna underbara individ. Då hade jag haft henne på halvfoder i 2,5 år och vi hade kommit varandra så nära. Och vilken resa vi redan hunnit göra! Tyvärr hade inte ridskolan möjlighet att sälja henne, och det såg väldigt mörkt ut. Min värld gick mer eller mindre i bitar när jag fick "nejet" och ni som följde bloggen redan då kanske minns. Jag började av olika anledningar trivas sämre och sämre i stallet, men jag hade bestämt mig för att Pepsi skulle bli min. Det fanns inget annat. Så jag var envis och härdade ut, vilket till slut gav med sig. Efter mycket tjat (och lite tur) så släppte ridskolan henne äntligen. Det var väldigt osäkert under hela våren, och även fast jag inte fick tänka så så var hon i mitt huvud redan min. Hela våren blev som en nedräkning. Den 23/6, samma dag som vi åkte till Strömsholm, så föll en stor tyngd från mina axlar. Kontraktet skrevs och hon var min, baaaaara min ♥♥♥ 

Hur känns det med egen häst? 
Åh, helt underbart såklart!! Det är väl alla "ridskoletjejers" dröm ;) 

Vad är det bästa med egen häst ? 
Det är nog att man får bestämma precis ALLT själv! Ingen annan lägger sig i vilket foder jag ger min häst, vilka täcken hon ska ha, hur och mängden hon ska tränas/tävlas, när hon ska klippas etc. Nu har jag möjligheten att ge henne och mig bästa möjliga förutsättningar, det är nog det jag saknat mest :)

Vad är dina mål med Pepsi 2014? 
De som jag satt än så länge är nog:
- Nolla 1,10, med bra känsla!
- Rida LA-programmen med flyt och över 65 %
- Starta lokal fälttävlan
- Placera oss regionalt i både hoppning och dressyr
- Lära oss att göra riktigt bra galoppfattningar och halter, alltid varit våra svaga sidor!

Vad är ditt "drömmål" med Pepsi? 
Mitt drömmål är att hon ska vara en extremt välriden och lydig häst, men som ändå har glimten i ögat och tycker att livet är sådär löjligt roligt. Hon ska ha styrka, kondis och energi och vara riktigt arbetsvillig. Lycklig ♥ Tävlingsmässigt är mina drömmål att kunna starta MSV:C i dressyr (och inte komma sist, haha), rida H100 fälttävlan och vara riktigt vassa o säkra i 1,10 cm.

Vad för sadlar har du och är du nöjd med dem? 
Min hoppsadel är en Frank Baines Reflex, och dressyrsadeln är en Anky Painted Black. Jag har haft dom i en dryg månad nu tror jag, och eftersom båda var sprillans nya så är de långt ifrån helt inridna ännu. De är fortfarande lite stela och har inte format sig hundra trots att jag dränker dom i fett ;) Men jag är jättenöjd med modellerna, och tror att de kommer att bli underbara om ett par månader när de är helt inridna :) 

Har du olika bett eller använder du samma? Förklara vf 
Än så länge har jag inte hunnit samla på mig så mycket bett, men lite varierar jag såklart. I dressyren har jag börjat rida henne på ett novabett, och det älskar hon! Det är alltså ett rakt, böjbart gummibett som är supermilt. Hon vågar ta stödet bra och kommer inte så lätt bakom hand på det bettet.
Överlag så gillar Pepsi raka bett mest, så därför har jag ett rakt bett (fasta ringar) även på uterittstränset med pullarnosgrimma. Detta är dock i metall, lite "skarpare" än novabettet eftersom hon ibland blir lite vild ute ;) På hopptränset sitter ibland ett tredelat bett med fasta ringar och ibland det raka, det beror lite vad jag känner för. Det tredelade använder jag mest för att variera mera, och hon funkar okej på det med. Ibland är det skönt att kunna röra lite mer på bettet, det blir inte lika "stumt" som ett rakt kan bli. Sen har jag ett hackamore också, men nu när hon är så pigg så använder jag det bara när jag skrittar ut. Bromsen funkar nämligen inte så värst bra på det ;)

Saknar du att vara på hemmaklubben? 
Jag saknar alla mina fina vänner därifrån, men i övrigt saknar jag det inte alls faktiskt. Känns konstigt att komma dit numera. Anledningen till att jag var kvar där så länge var ju för att min bättre hälft var fast där, i övrigt trivdes jag inte speciellt bra de sista åren av olika anledningar. Men som sagt, många fina vänner saknar jag såklart!

Vart jobbar du, vad gör du och har du kontrakt? 
Jag jobbar som stallansvarig på Stall Mörtnäs, ett ganska nybyggt privatstall ute i Kolmården. Där sköter jag det mesta i stallet och kring hästarna, samt anläggningen i övrigt. Rider ett par dagar i veckan också! Jepp, det har jag såklart :)

Vem/ vilka tränar du för? Gillar du att ha olika eller en och samma person?
I dressyren har jag tränat för Linda Melin, och det är tanken att vi ska fortsätta med då det funkar super! Hon har verkligen hjälpt oss massor, och jag är alltid nöjd när jag åker från de träningarna :) I hoppningen har vi inte hittat nån som jag trivs till 100 % med, letar fortfarande lite känner jag.. Så tills vidare prövar vi oss fram, men jag hoppas kunna hitta en tränare att träna kontinuerligt för även i hoppningen. Jag föredrar att ha en och samma "huvudtränare", men att nån gång då och då pröva nåt nytt för omväxlings skull. Jag skulle t.ex. vilja rida en träning för Carina Möller, som är expert på ryttarens sits!

Hur långt tror du att Pepsi kan gå i dressyr och hoppklasserna?
Under förutsättning att hon får hålla sig frisk och kry så tror jag att vi kommer att kunna ta oss upp till MSV:C i dressyr. I hoppningen skulle hon kanske kunna gå 1,20 om vi verkligen satsade, men då jag vill att hon ska hålla så länge som möjligt samt inte enbart satsa på hoppningen så tror jag att vi kommer att stanna på 1,10. Hon har tyvärr inte exteriören för hoppning, men vilja och glädje kommer man i alla fall en bra bit på :) Men, den som lever den får se! Med tanke på att vi nu har heeeeelt andra förutsättningar jämfört med tidigare är det lite svårt att göra nån bedöming över hur vi kommer fortsätta vår utveckling, tycker jag.

 

Svaren från frågestunden...

2013-11-18 - 13:43:44
.... är påväg! Roligt nog så blev det ett gäng frågor, och jag håller på för fullt att skriva ner så bra svar som möjligt till era bra frågor :D

Håll ut!


Morgonmys i solen

2013-11-17 - 17:25:44
Vilket underbart väder vi haft idag! Både varmt och soligt :) Pepsi var så nöjd så nöjd när hon fick komma ut till kompisarna i hagen efter att vi ridit en sväng imorse. Stekarn ;)



 

Standard @ IKEA

2013-11-17 - 13:57:48
Muuuums!!




Saknar

2013-11-17 - 10:06:00
Snubblade över bilderma från Ridledarkursen på Strömsholm, och oj vad jag saknar det! sommaren, vännerna, träningen, ja allt! Helt sinnes vad fort tiden går och vad fort man "glömmer och går vidare". Själva kursen var tuff, men så här i efterhand så minns man bara de bra stunderna. 3 grymma veckor som aldrig kommer att komma igen, sorgligt men sant tyvärr. vill tillbaks juuu! snacka om att bilderna betyder så himla mycket, minst sagt ett minne för livet. Bästa Strömsholms-ridledarkurs-bubblan levde vi i, längtar till vår reunion även om det aldrig kommer bli som det var då ♥

 
 
 

Dagens ridpass

2013-11-16 - 22:45:52
Som jag skrev igår så var det dressytrim på dagens schema för mig och Pepsi :) Dock hade vi inte beställt storm till det, det kom visst på köpet :P Men det passade i och för sig bra på sätt och vis, för Pepsi blev lite extra på tårna och tyckte det var jättekul att få jobba! Hon är verkligen arbetsvillig nu, skrittar med raska steg in på ridbanan och undrar ivrigt över vad som ska jobbas med idag. Så mycket roligare det blir, bästa!

Under framjoggningen kändes hon väldigt bra i handen, och hade en jämn och bra bjudning. Enda var att hon blev lite kort och springig. Efter lite galoppfattningar och småbusar så kom hon till jättefint galoppjobb. Ner med nacken och upp med manken som Linda brukar säga :) Hon har haft lite svårt att runda sig, komma fram med nosen och upp med ryggen i galoppen sedan jag började sätta igång henne, men det tar sig. Har longerat nån gång med gummisnodd och det funkade super, så det ska jag fortsätta med för att träna upp galoppen och ryggmusklerna.
Efter galoppen fick jag en helt annan känsla i traven, NU hittade vi takten och bärigheten. Lite luft i steget! Jag kunde våga rida i ett lugnt tempo, utan att tappa bjudning. Gav oss på lite skänkelvikningar också, vilket vi haft lite svårt för. Hon vill gärna fuska genom att böja sig i kroppen, korta steget, spänna ryggen och inte riktigt ta sidförande skänkel utan bara sladda iväg lite. Men idag fick vi minsann till ett par riktigt bra! Tror det kommer att komma lite med styrkan också, att det blir lättare för henne när hon orkar mer. Ryggade en gång också, och vet ni nåt helt otroligt? Hon har blivit superbra på att rygga, tjohooo! Vi har "bråkat" mycket om det, men så en dag när jag skrittjobbade emellan behandlingarna så bara föll poletten ner och hon förstod exakt vad jag ville ha. Nu behöver jag knappt ens tänka bakåt och hon ryggar eftergivet och fint :D

Riktigt nöjd med dagens ridpass! Pepsi fick en ordentlig avskrittning för hand efteråt, stretching, rykt och i natt sover hon extra mysigt i både BoT-täcket och BoT-bandagen :) Mer än välförtjänt! Imorgon ska vi rida på morgonen, så tänkte ta en lugnare skogstur. Bara myyyyysa :)))

Gammal bild, men såhär röd och stilig var hon även idag :)

 

Thule Horseliner

2013-11-16 - 21:20:15
Klart att Pepsi ska åka fint! Enda sedan hon blev min har jag letat efter en bättre begagnad transport, kändes liksom som ett måste när man står utan ridhus och vill kunna hålla igång under vintern. För ett tag sedan hittade jag en annons på en Thule Horseliner i fint skick som jag och Pappa åkte och kikade på. Kraven var väl typ boogie, fräsch, hel och smidig till ett rimligt pris. Precis det som denna uppfyllde. Det är ingen värsta lyxen, men än så länge är jag supernöjd och Pepsi också tror jag :) Hon var lite skeptisk till framfönstret första gången jag lastade bara, men nu kliver hon på som om hon inte gjort annat.

Det är en av Thules enklare och lite mindre modeller, men som sagt jag är nöjdare än nöjdast hittils :D Så himla skönt att ha egen, allt blir så mycket smidigare och lättare när man vill åka iväg till veterinär, träning, tävling ja allt!

 
 

Frågestund

2013-11-16 - 09:11:00
För att hjälpa mig komma igång igen så tänkte jag att ni kan få bidra med lite roliga frågor. Japp ni läste rätt, frågestund it is för första gången här på www.nittiofyranollattafjorton.blogg.se haha! Så kom igen, fråga vaaaad ni vill :)))

Svarar imorgon!
 
 
 
 
 

Back in business

2013-11-15 - 19:37:44
Heeeeeeeej!! :D :D :D

Det var länge sen nu hörrni, alldeles för länge sen! Jag har saknat er och bloggen under min lilla paus, hoppas ni saknat mig och Pepsi också :) Men nu är jag tillbaka för att stanna. Jag ska göra ett ordentligt försök, jag lovar! Kanske måste inse att det inte är möjligt att upprätthålla nån superuppdatering, utan bättre att trappa ner lite och försöka hålla nåt jämnt tror jag :) Vi får väl se vad som händer!

Sedan sist jag skrev nåt här har det som vanligt hänt maaaaaassor!! Så svårt att börja nånstans, varför var jag tvungen att pausa? haha. 

Pepsi hälsar i alla fall att sedan vinterpälsen rök så leker livet. Jag gjorde en filtklippning för dryga 2 veckor sedan, och sen dess har hon gått som en klocka nästan varje ridpass :D Superpigg och sådär underbart positiv och halvgalen mest hela tiden ♥ I onsdags var vi på kvällsutflykt! Vi lastade och så fick hon följa med till jobbet, och se var jag spenderar dygnets timmar som jag inte spenderar hos henne ;) Vi var med på lite hopp/markarbetsträning för min chef, och det var riktigt roligt! Pepsi var väldigt spänd i början, och rätt seg under framridningen. Så fort vi började hoppa lite så blev hon dock lika tokig som vanligt hehe... Hon sprallade hit och dit, men som ni vet så är det så jag vill ha henne för jäklar vad hon hoppar då! Sista banan på ca 1m nånting skuttade hon runt som den lilla gummibollen hon kan vara när hon vill och bjöd superfint och jämnt :) Magplattan har redan fått sig ett gäng repor, men det gör iiiiingenting :D

Idag jobbade jag bara halvdag, precis som varje fredag. Apnice! Dagens jobb bestod bl.a. av att bygga bana och förbereda inför morgondagens Pay and Jump. Kul! Efter jobbet så var det snabba puckar till stallet för att plocka in Pepsi, spola av och torka benen för vid 12.30 kom hovslagaren. Alltid så skönt när hon är nyskodd och fin om fötterna :) Kändes dock lite knäppt att börja fundera på snösulor och broddar nu, det har verkligen varit och är en mild höst ni. Beslöt mig efter lite funderande för att skippa sulorna (pga all lera som är nu), men göra 4 broddhål i varje sko så att jag kan brodda och sätta på sånahär när snön kommer. Vore för jävla träligt om det kom värsta snön om typ 2 veckor och så varken kunna ha ordentligt med brodd eller sulor och stå utan ridhus ju! Och så är det typ 4 veckor kvar till skoning... Nä, det vill jag inte! Nu ska vi ju igång och ligga i hårdträning under vintern :D 
När nya dojjorna var på så var det lunchdags för både mig och Pepsan, och sen begav vi oss iväg på en supermysig uteritt medan det fortfarande var ljust :) Vi plockade på oss dressyrutrustningen och tog en lite lagom dressyrig tur. Hon kändes super! Lite hastig ibland bara, men när hon slappnade av, hittade takten och använde energin på rätt sätt så blev det kalasabra :))) Nöjda tjejer!

Imorrn är det trimmar-dag, var länge sen nu. Är ju så himla mycket man vill hinna med att göra att det känns som om vi inte hinner nåt haha ;) Tänkte göra ett inlägg med lite träningsupplägg sen, så förstår ni vad jag menar!

Nä, nu är det dags för Idol och fredagsmys :))) 

Kram till er, mina fina och tappra läsare ♥